Hoppa till sidans innehåll

Reportage lagserien 2011


Östra serien Linköping den 29 maj.

 

Då var årets första deltävling i östras serie avklarad. På en som vanligt perfekt preparerad bana med ett mycket bra arrangemang kördes första deltävlingen i Linköping.

 

Katrineholm ställer i år upp med lag såväl i serien som i motionsklassen.

 

I serien körde Niklas Lindström, Andreas Carlsson, Lukas Ström, Gustav Svanbro och Max Larsson. Sebastian Ström var sjuk och kunde inte köra.

 

Motionslaget som har en trupp på 8 st åkare har under den senaste tiden blivit rejält vingklippta. I sin iver att träna inför serien har 4 av dessa blivit skadade. En kunde dessutom inte komma till Linköping varför man fick ställa upp med 3 man, Ragge Forsberg, Carl-Johan Eriksson och lagledaren Patrik Larsson.

 

Serielaget som är nykomlingar i division 1 efter fjolårsvinsten i division 2 hade som målsättning att försöka nå en pallplats. Det är många bra lag i årets serie och på pappret ser det mycket ovisst ut. Upplands Väsby är lagledarnas favorit till seriesegern men även Östgöta har fått ett antal röster.

Vår målsättning kom dock att överträffas när vi efter tre körda heat stod som segrare av Linköpings deltävling med 338 poäng, 8 poäng före tvåan Upplands Väsby och 20 poäng före trean Åbågen..

 

I Sebastians frånvaro klev Niklas fram som ankare och presterade mycket bra resultat och hamnade i topp i samtliga tre heat med raden 4-3-4. Även Lukas börjar komma igång ordentligt och med tre stabila körningar bidrog han aktivt till lagets seger 9-9-13. Dessa två herrar fick köra dagens samtliga heat. För de övriga blev det två heat var. Gustav körde mycket stabilt och presterade sin bästa körning på länge med resultaten 18-15. Antes favoritbana är inte Linköping men trots det körde han stabilt in på platserna 12-19. Max hade en lite tyngre dag med vurpa i första heatet och en dålig start i sitt andra heat men kom trots det in på platserna 26-22. Lagets jämnhet och höga lägstanivå gjorde att inget lag klarade av att matcha oss idag. En mycket stark insats. Nu gäller det att ladda om till torsdagens andra deltävling hos MX Stockholm. Där blir det riktigt sandåka.

 

För motionslaget gällde det att hålla ihop åkningen och se till att inte tappa någon förare under dagen eftersom vi inte hade några reserver. I motionsserien division 2 kör man med 3 förare/heat. Vi kan konstatera att vi har nog inte tränat så mycket starter och här finns en potential till förbättring. Körningen och orken verkar det dock inte vara något fel på. Trots mediokra starter körde förarna in på placeringarna Carl-Johan 13-13-16, Ragge 19-14-18 och Patrik 30-26-34. Det räckte till en total 7:e plats av 13 lag. Mycket starkt av detta gäng. Nu gäller det att härda ut även i Uringe tills förstärkning i form av skadefria åkare dyker upp till höstens tävlingar.

 

Östra serien MX Stockholm den 2 juni 2011.

Nu är även deltävling två avklarad. Banan var helt perfekt preparerad och förutom på startrakan så klarade sig banan utmärkt från damm under hela dagen.

Underlaget var dock något helt annat än Linköping. Här erbjöds stalp av de större slaget när ett par heat körts och dom blev inte mindre under dagen.

Serielaget som vann nere i Linköping kom till Uringe med gott självförtroende. Stor respekt för motståndarna men ändå med en känsla att det skulle kunna gå bra.

Sebastian som varit sjuk i närmare en månad satte träningen bästa tid men erkände att han blivit rejält trött redan tidigt på träningen.

 

I första heatet startade Gustav, Niklas, Ante och Lukas. Ante visade snabbt att han var på åkhumör. Om Linköpings bana inte passade Ante så gör Uringe det dess då bättre. Inget bra utsläpp för Ante men han jobbade sig igenom heatet och när svartvitrutiga flaggan kom fram var han 4:a. Suveränt Ante. Niklas var inte i samma form som i Linköping men körde säkert in på en 13:e plats. Gustav åkte stabilt och låg ett par varv innan mål på en tionde plats när han olyckligt kraschade och rullade till slut in på en 19:e plats. Lukas som kom iväg bra i starten blev nerkörd två gånger redan på första varvet. Jobbade sig starkt upp i fältet när en sten följde med kedjan och kilade in sig mellan kedja och framdrev. Tyvärr blev det ett brutet heat för Lukas och efter första omgången var vi endast 6:a i sammandraget.

 

Till andra heatet hade Sebbe bestämt sig för att starta. Taktiken var klar, ta starten och dra på första varvet för att sedan hänga i och försöka plocka så många poäng som möjligt. Att han skulle bli ordentligt trött förstod vi men att det hände redan på andra varvet gjorde heatet till en tuff utmaning. Taktiken höll och Sebastian rullade till slut in på en 12:e plats, Ett bra resultat med tanke på förutsättningarna.

Ante gjorde ånyo en suverän styrning och låg större delen och jagade Fred J (Nynäs) och Wicksell (Uppsala) innan han till slut kunde passera Wicksell och bli 2:a i heatet.

Niklas som blev rejält trött på den tuffa banan körde in på en 7:e plats. Max som var omkull en gång körde mycket stabilt och blev till sist 17:e. Grabbarnas insats räckte till att hämta in de poäng vi tappade i det föregående heatet. Inför det sista heatet hade vi nu istället en ledning med två poäng före Åbågen och sju poäng för Väsby.

 

I sista heatet startade Lukas, Max, Ante och Gustav. De tre förstnämnde kom iväg bra i starten medan Gustav från innern blev ståendes i första kurvan efter en startvurpa. Dock utan att själv vara omkull. Gustav började jaga och körde upp sig en bra bit innan vurporna började avlösa varandra. En olycklig Gustav rullade till slut in på en 33:e plats. Gustavs potential är minst 20 placeringar bättre så det var en rejält besviken herre efter heatet. Men det är sådant som händer och det är bara att ta nya tag. Det hjälpe inte att de tre övriga förarna körde bra. Ante blev åter igen 2:a medan Lukas slutade 10:a och Max 11:a. Väsby vann därmed heatet och Åbågen la beslag på andra platsen med Katrineholm på 3:e. Detta blev också slutställningen för dagen.

 

I och med dagens vinst tog nu Väsby över serieledningen på 19 poäng. Katrineholm ligger tvåa med 18 och Åbågen trea med 17 poäng. Serien tar nu ett uppehåll och är tillbaka med fyra deltävlingar i höst. Då hoppas vi att alla är hela och friska så vi kan vara med och fightas om seriesegern.

 

Motionslaget hade i denna tävling fyra förare till start. Carl-Johan, Ragge, Johan och Henrik.

I första heatet startade Ragge 12:a, Henrik 16:e och Johan 22:a. Detta räckte till en total 7:e plats efter första omgången.

 

I andra vilade Johan och Carl Johan kom till start. Tyvärr kraschade Calle, tog sig i mål men tyvärr med för få varv för att få poäng. Varvtiderna visade dock att Calle var topp 10 om han hållit sig på hjulen. Ragge körde årets bästa heat och slutade 8:a. Henrik var inte mycket sämre med en 11:e plats.

 

I sista heatet var det samma uppställning som i första heatet eftersom Calle skadad axeln i samband med sin krasch. Åter igen visade Ragge att formen är god. Han avslutade med en 12:e plats och fick raden 12-8-12. Henrik som varit knäskadad körde också stabilt och avslutade på en 15:e plats. Henrik fick raden 16-11-15, mycket bra med samtliga resultat på den övre halvan i tabellen. Johan avslutade på en 21:a plats och ligger stabilt kring mitten av fältet. Totalt räckte dagen insats till en 5:e plats. I sammandraget från Linköping och MX Stockholm parkerar motionslaget på en 6:e plats.

 

Här finns potential. Både i form av dessa åkare men också de som eventuellt är tillbaka efter skador när serien återstartar i höst hos Göta MS i Enköping.

 

Östra serien Div 1 Enköping den 6 augusti.

 

Det var ett laddat gäng som åkte till lagseriens tredje deltävling i Enköping.

En klassisk gammal SM bana som nu vänt på åkriktningen.

Vi klarade oss från regn under dagen och banan höll sig ganska bra även om det dammade väl mycket under sista heatet.

 

För serielaget var det fem åkare som kom till start. Max är axelskadad sedan JSM i Stenungsund och Gustav hade ingen tillgänglig cykel att åka på. De som representerade KMCC denna gång var Sebastian, Lukas, Niklas, Ante och junioren Pontus Karlsson som debuterade i dessa sammanhang.

 

Förutsättningarna inför denna tävling var att Upplands Väsby ledde serien på 19 poäng. Vi låg tvåa på 18 och Åbågen skuggade med 17 poäng.

 

Heat 1 (2:a, 4:a, 9:a, 15:e)

I första heatet startade Sebbe, Lukas, Niklas och Ante. Lukas fick en bra start och var ut topp 5. Niklas kom ut runt 10:e, Sebbe var runt 15:e medan Ante låg lite längre bak.

Lukas körde mycket inspirerat och låg länge topp 3 men en vurpa kostade honom närmare en halv minut varpå han körde in på en 9:e plats. Sebbe gick däremot i andra riktningen och avancerade genom fältet till en mycket bra 2:a plats. Åt Kalle Karlsson fanns inte mycket att göra. Ska man i huvud taget ha en chans måste man vara med i starten för det är Kalle i varje race. Även Niklas och Ante avancerade under racet och slutade på  4:e resp. 15:e plats.

Det betydde att vi efter första heatet ryckt åt oss en ledning med 14 poäng före UVMK. Åbågen hade en mindre lyckad dag och var längre bak i totalen efter första heatet.

 

Heat 2 (2:a, 5:a, 11:a, 12:a)

Lukas var med i en startkrasch och kom iväg först som 36:a. Övriga åkare kom iväg bättre. Sebbe visade åter igen att han var på åkhumör. Åter igen placerade han sig som 2:a i hetat efter en riktigt härlig fight med  Isak Holm/Nynäshamn och Sebastian Lorenz/Åbågen. Niklas slutade på en 5:e plats precis bakom Tobias Sörensson/UVM K.

Ante som kom iväg bättre i detta heat körde säkert och kom in på en 11:e plats medan Lukas kämpade sig upp genom fältet och slutade på en 12:e plats precis bakom Ante. Kalle Karlsson segrade igen och UVMK tog i detta heat in 5 poäng och vår ledning var nu 9 poäng. Alla övriga lag var kraftigt distanserade och det handlade inför sista heatet endast om KMCC eller UVMK.

 

Heat 3. (1:a, 3:a, 4:a, 27:a)

I sista heatet vilade Ante och Pontus klev in. Niklas nöp starten och lade upp ett tempo som ingen kunde följa. (eller som Lukas beskrev. Jag försökte följa allt jag kunde man han bara försvann) Niklas defilerade därmed i mål som segrare och tog därmed årets första heatseger. Lukas var också med bra och kom iväg som 3:a. Avancerade snart upp till andra plats med Sörensson tätt i ryggen. Dessa herrar följdes åt under en stor del av heatet.  Första delen med Sörensson som den jagande och andra delen tvärtom eftersom Sörensson hittade en lucka och kunde smita förbi. När Lukas sedan förlorade frambromshantaget (skruven lossnade) med fyra-fem varv kvar så fanns dock ingen chans att utmana Sörensson. Sebbe kom starkt bakifrån efter en sämre start och med två varv kvar passerade han Lukas och var sedan på väg om Sörensson då han fick ett bakhjulskick vid ett uthopp, gick på framhjulet ner för en brant backe innan han slutade i en damm längst ner på banan. Han höll dock stumt genom vattnet och leran och lyckades till sist ta sig upp på banan igen rejält blöt och lerig. Nu hade han fått Lorenz i ryggen så det var bara att försöka försvara positionen. På sista varvet var dom ikapp Lukas men Sebbe gjorde sitt jobb och åkte brett för att försvara Lukas position som inte hade samma fart utan frambroms. Uppdraget lyckades och Lukas gick i mål som 3:a med Sebbe som 4:a. och Lorenz som 5:a.

Trots våra placeringar 1:a, 3:a och 4:a i heatet var det inte säkert att det skulle räcka till seger. Allt berodde på hur det skulle gå för Pontus. Det visade sig att vi inte behövde oroa oss för Pontus körde säkert in på en 27:e plats vilket gjorde att vi vann heatet med en poäng och totalt hela tävlingen med tio poäng före UVMK. Tredje lag blev Uppsala MK distanserade med 130 poäng.

Sebbe blev dagens bästa poängplockare med 115 poäng medan Niklas blev tvåa med 113 poäng.

Efter halva serien har vi och UVMK båda 28 poäng med Åbågen som 3:a på 21 poäng.

Återstår gör tävlingar i Åsätra, Strängnäs och Östhammar.

Nästa tävling på närmare håll är i Strängnäs den 21 augusti. Kom gärna och titta och heja på då om ni har möjlighet.

 

Reportage Åsätra & Strängnäs

 

Lagserien Åsätra och Strängnäs

 

Deltävling 4 + 5 genomfördes i helgen som gick. Vi kom till Åsätra med samma totalpoäng som Väsby. Vi visste att det skulle bli en tuff uppgift att utmana Väsby eftersom vår toppåkare Sebastian Ström skadat sig illa vid SM i Finspång. Det blev inte lättare när vi såg banan på lördag morgon. Det hade regnat hela natten så banan var minst sagt smetig. Träningen gick ganska bra för då var det fortfarande blött i luften och på banan så smutsen fastnade inte så farligt. Till heaten var det dock rejält kladdigt så leran byggde på motorcyklarna tills dom bara var stora lerklumpar.

Så här gick det för vårt lag och åkare.

 

ÅSÄTRA 20/8

På lagledarmötet röstade man igenom att endast köra två heat per klass. Ett beslut som berodde på banans kondition på morgonen. Man kan dock konstatera att det mycket väl hade kunnat köras tre heat för banan var aldrig så fin som när tävlingen var klar efter två heat. Däremot så saknade arrangören tillräckligt med vatten varför det inte gick att tvätta cyklarna efter första heatet.

 

Heat 1  (11:e, 14:e, 20:e, DNF)

I första heatet startade Niklas, Lukas, Ante och Gustav. Lukas kom iväg bra i starten men alla andra hade det tufft. Startrakan var en enda lervälling så kom du lite efter så var du totalt nedsmutsad med glasögon som var obrukbara. Lukas var snart omkull och även han låg nu i den nedre regionen. Som förhållanden var blev det svårt att göra något åt sin position och resultatet i heatet blev årets bottennapp. När Lukas sen fick bryta första heatet för att det hade byggt på så mycket lera (med stenar i) att kedjan inte gick runt var vi inte bättre än total 6:a efter första heatet. Lukas motorcykel fick transporteras med traktor tillbaka till depån. Den gick inte att rubba pga. kedjan men också för att den hade så mycket lera på sig att den vägde som en mindre bil.

 

Heat 2  (4:e, 9:e, 14:e, 19:e)

I andra heatet startade Niklas, Lukas, Ante och Pontus. Nu hade banan torkat upp en del så förhållandena blev bättre för motocross. Startrakan var dock lika illa som tidigare. Våra förare var dock bättre med i starten denna gång. Tanken var att Lukas skulle vila då hans tävlingscykel inte var i kördugligt skick efter första heatet. Gustav som nu gått över till 250cc fick dock inte klart sin cykel till andra heatet då det inte fanns tvättvatten varför vi i all hast kastade ut Lukas träningscykel, en  144cc. I samband med detta glömdes det att flytta över transpondern. Något som fick konsekvenser efter heatet. Niklas låg med bra i toppen och slutade på en fin 4:e plats. Lukas hade en fight med Pontus Bard (SMK Östgöta) och Isak Holm (Nynäshamn) under större delen av heatet. Pontus kunde passera Lukas med ett varv kvar men Lukas lyckades hålla undan för Isak varpå Lukas körde in på 9:e plats.

Ante som vann förra årets mudrace i Norrköping fick inte till det riktigt men körde säkert in på en 14:e plats. Pontus körde strålande och avslutade som 19:e.

Eftersom Lukas kört utan transponder så visste vi inte slutresultatet när alla kommit i mål. Klart var dock att om han fick räknas med i totalen så hade vi räddat en andra plats efter Väsby vilket skulle behålla spänningen i kampen om seriesegern. Efter en omröstning bland lagledarna bestämdes att Lukas poäng skulle få räknas. Här skänker vi ett extra tack till Kalle Karlsson som mycket sportsligt menade att Lukas poäng ur sportslig synvinkel borde räknas med eftersom andra förare kunde verifiera att han verkligen blivit 9:a. Kalles ord vägde tungt och övriga ledare hade inget att invända.

Totalt slutade vi tvåa för dagen och var med det endast en poäng efter Väsby i sammandraget. Vi rullade nu vidare till Strängnäs med förhoppningar om ett bättre underlag. På vägen stannade vi alla och tvättade cyklarna. Trots mycket vatten och högt tryck i tvättarna tog det lång tid att få dessa rena.

 

STRÄNGNÄS 21/8

På lördagskvällen bjöd man på mat i Strängnäs. En kanongod lasagne. Det var uppskattat och gott. Det hade regnat hela lördagen i Strängnäs men man hade gjort ett jättejobb med banan till söndagen. Det var riktigt lerigt och kladdigt på träningen men till heaten hade det torkat upp riktigt bra med ett riktigt kladdfäste som resultat.

Vi ställde upp med samma lag som dagen innan. Tyvärr hade man ett olyckstillbud redan i första motionsheatet varför även denna tävling kortades ner till två heat per klass.

 

Heat 1  (3e, 7:e, 13:e, 17:e)

Underlaget var som tidigare sagt betydligt bättre än i Åsätra och våra åkare trivdes riktigt bra. Niklas som fick en bra start från sin startposition långt till höger körde mycket inspirerat och blev till slut 4:a i heatet. Han tog mycket på Sebastian Lorenz (Åbågen) i slutet men räckte inte riktigt ända fram för att passera.

Lukas fick också en hyffsad start och kom mycket starkt bakifrån och slutade på en 7:e plats precis i rygg på Max Lilja och Richard Larsson (Väsby). Ante slutade på en 13:e plats efter att haft en fight med Timmy Wernersson (Linköping) som Ante gick segrande ur. Stark jobbat av Ante då Timmy visade fin form i Åsätra dagen innan. Gustav fick tidigt kramp i underarmarna men bärgade en bra 17:e plats.. Gustav som inte kört så mycket på sista tiden då har varit utan cykel fick kämpa sig igenom andra hälften men gjorde det bra. Han kom precis före elitåkaren Kasper Nilsson (Linköping) vilket är en bra skalp då Kasper kvalat in till samtliga SM i år.

Väsby hade ett riktigt kanonheat med alla åkare topp 10 så trots våra bra placeringar var vi distanserade med 18 poäng efter första heatet.

 

Heat 2  (4:e, 7:e, 12:e, 23:e)

Att hämta in Väsbys försprång från första heatet var en svår utmaning. För det skulle det krävas att vi skulle över prestera samtidigt som Väsby hade ett mindre bra heat. Vi vann sista heatet med 5 poäng men Väsby kunde vinna komfortabelt med 13 poäng. Niklas gjorde vad han kunde och slutade 4:a. Även i detta heat kom han starkt bakifrån och närmade sig Lorenz på slutet men det räckte inte riktigt ända fram denna gång heller. Bra kört av Niklas som lovar gott inför SM i Västerås. Lukas fick en sämre start i detta heat men körde otroligt inspirerat på sin 2-taktare. Körde starkt upp genom fältet och slutade på en 7:e plats. Här hade Lukas en riktigt spännande fight med Max Lilja sista tredjedelen av heatet. Förarna var jämsides vid flera tillfällen men Lukas kunde till sista vinna med en cykellängd. Roligt att se.

Ante körde stabilt och från en position längre ner i fältet jobbade han sig upp till en fin 12:e plats. Pontus som körde andra heatet var tyvärr med om en startkrasch och var iväg näst sist. Ingen bra start för en orutinerad junior. Pontus körde dock stabilt och plockade placering efter placering. Han nådde inte upp till sin placering i Åsätra men slutade ända på en stark 23:e plats. Totalt vann Väsby som nu är 2 poäng före oss i totalen. Dessa två poäng känns tuffa att köra in då Väsby åker otroligt bra i år. Tror inte att man brutit ett enda heat och har ett jämt och bra lag med Kalle som vinner i stort sett varje heat han kör. Större mirakel har hänt men det är naturligtvis stor fördel Väsby. Andraplatsen är dock säkrad då vi ligger ointagliga tio poäng före Åbågen inför avslutningen i Östhammar den 3:e september.

 

 

 

Uppdaterad: 13 SEP 2011 13:16 Skribent: Patrik Pettersson

 

 Våra samarbetspartners:
 

 

 

 

 Vent

 

 

 

 

Johanssons Vägmaskiner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Logga Momento

 

Sultans Konditori

 

logga Trädfällning 

Postadress:
Katrineholms MCC - Motorcykel och Snöskoter
Martin Wernersen, Stenstorp Myrkärr
64193 Katrineholm

Kontakt:
Tel: 0761766650
E-post: This is a mailto link

Se all info